Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Dr. Molnár Gyula cikke

Közszolgálati hír

Tisztelt Olvasó!

 

Ezen sorok megjelenésekor már több, mint 15 hónap eltelt 2022. szeptember 1. óta.
Az elmúlt több, mint egy év alatt rengeteg időt fordítottam Tündével és Bogival arra, hogy a praxisban regisztrált 45 – 70 éves korú emberek megértsék a megelőző gyógyító munka fontosságát és tapasztalják annak eredményességét.
Ebben a cikkben a következő fő témákról szeretnék Önöknek információt átadni:

1, Mammográfia: 45 – 65 éves nők figyelmébe ajánlom
2, Vastagbélszűrés: 50 – 70 éves nők és férfiak figyelmébe ajánlom
3, PSA (prosztata specifikus antigén) prosztata rák szűrés: 50 – 70 éves férfiaknak
4, Influenza vírus elleni védőoltás
5, Vérnyomás monitorizálás
6, Cukorbetegség kialakulásának megelőzése
7, Az antibiotikum
8, Amit 2023-ban elértünk
9, Amit 2024-ben szeretnék elérni

A fentiek szerinti sorrendben olvasható az egyes témákról bővebb információ.

1, Mammográfia: 45 – 65 éves nők figyelmébe ajánlom

A szűrésre kizárólag Győrben kerül sor (Pannonhalmán nem) az Affideában, a kórházban. Bejárat a Tihanyi Árpád út felől.
IDŐPONT FOGLALÁSA NÉLKÜL LEHET MENNI A KÖVETKEZŐK SZERINT:
HÉTFŐN 08:00-18:00, SZERDÁN: 08:00-12:00, PÉNTEKEN: 08:00-18:00
Akik több, mint 2 éve nem vettek részt ilyen vizsgálaton, BEUTALÓ NÉLKÜL mehetnek.
Feltétlenül kell a személyi igazolvány, a lakcímkártya és a TAJ kártya.
Leletüket az EGÉSZSÉGABLAK APPLIKÁCIÓBAN tudják megnézni.

2, Vastagbélszűrés: 50 – 70 éves nők és férfiak figyelmébe ajánlom

A Nemzeti Népegészségügyi Központ nyilvántartása szerint (2023.09.30-i adat) a vastagbélszűrésre a két településen eddig pontosan 704 ember kapott meghívót, de eredményes szűrése csupán 395 embernek volt. Részletes és záró statisztikát 2024 tavaszán fogok tudni közzétenni. Szeretném, ha tudnák, hogy Magyarországon körülbelül 6000 háziorvosi praxis működik. Vastagbélszűrést kevesebb, mint 1400 praxisban végeztek. Az országos átlagos részvételi arány 20-25% volt. Écsett és Ravazdon a részvételi arány már most 50% feletti és remélem, hogy meg fogja haladni a 60%-ot. Ami még mindig nagyon kevés…, de egyszer majd talán lesz ez a körzet országos első…, amihez bőven 80% feletti arány szükségeltetne… Önökön múlik…
Leletüket az EGÉSZSÉGABLAK APPLIKÁCIÓBAN tudják megnézni.

3, PSA (prosztata specifikus antigén) prosztata rák szűrés: 50 – 70 éves férfiaknak

Beutaló nélkül lehet menni az urológiára, ahol urológus kollégától kérhető laborba beutaló vérvizsgálatra. Háziorvos továbbra sem jogosult PSA vizsgálatra beutalót kiállítani. Ezt a hercehurcát szeretném a jövőben egyszerűsíteni.

Egyelőre limitált mennyiségű teszt áll a rendelkezésemre, amelyet azok részére szeretnék felhasználni, akik még soha, vagy nagyon régen voltak ilyen szűrésen. A tesztet a háziorvosi rendelőben fogjuk elvégezni, ha és amennyiben erre lesz kapacitás.

4, Influenza vírus elleni védőoltás

A kampányoltás a szokásos időszakban 2023. október végén és november elején lezajlott. Köszönöm mindenkinek, aki eljött és felvette az oltást. Aki még nem jött, de mégis szeretné, annak továbbra is lehetősége van azt felvenni. Az oltóanyag és annak beadása továbbra is ingyenes.

5, Vérnyomás monitorizálás

A magas vérnyomás betegséget „csendes gyilkosként” is szokás szakmai körökben emlegetni. A kezeletlen magas vérnyomás lehetséges következményei többek között a szélütés, a stroke, ami lehet akár végzetes, azaz az egyén halálát okozó betegség. Akinek otthonában magasabb vérnyomás értékeket mutat a készüléke: 130/80 Hgmm felett, kérem, hogy jöjjön a rendelőbe, hogy segíthessünk. 2023. tavasza óta már 2 db 24 órás vérnyomás mérésére alkalmas készülékkel rendelkezünk.

6, Cukorbetegség kialakulásának megelőzése

A 2-es típusú cukorbetegség az, amelynek kialakulását odafigyeléssel és törődéssel jó eséllyel meg lehet előzni. Ravazdon sikerült egy Facebook csoportot a „Ravazdiab” csoportot létrehozni, amelyhez bárki csatlakozhat. Rendkívül fontos, hogy Baloghné Vida Angéla DIETETIKUS kizárólag az écsiek és a ravazdiak számára tanácsadást vállal, amelyhez ezúton is köszönöm mindkét önkormányzat támogatását! A tanácsadáson való részvétel ingyenes, de előzetes telefonos (06-20-581-5834) bejelentkezéshez kötött.

7, Az antibiotikum

Az antibiotikum használata potenciálisan sok mellékhatással és akár multirezisztens baktérium törzsek kialakulásával is járhat. Nemcsak a fentiek miatt, de az antibiotikum recept felírása gondos, alapos és nagy körültekintést indokol. Az antibiotikum felírásának lehetőségét a jogszabályok orvosi diplomához kötik. Kérem, hogy a télen jelentkező – különösen a felső légutakat érintő - fertőzések esetén legyenek önmagukkal türelmesek. Az egy-két napos hőemelkedés vagy nem magas láz még nem jelenti azt, hogy a fertőzést valamilyen baktérium okozta. Sőt, a felső légúti fertőzések nagy százalékát vírusok okozzák. A légúti vírusok nagy részével az emberi immunrendszer sikeresen meg tud küzdeni.

8, Amit 2023-ban elértünk – Écsett és Ravazdon

  • Ravazdon a felnőtt háziorvosi rendelőben kézi patika kezdte meg a működését.
  • Stabil és megbízhatóbb internet szolgáltatótól jön a szolgáltatás.
  • A rendelői mobiltelefon foglalt jelzést ad, amikor azon keresztül kommunikáció zajlik.
  • A települések honlapjain aktualizált információk jelennek meg.
  • A körzetben (ami rendkívül nagy, két körzetnyi emberrel bír) végre 2 főállású asszisztensnő dolgozik. Itt is szeretném megköszönni az écsi és a ravazdi polgármestereknek, mindkét önkormányzatnak azt az úttörő és elismerő támogatást, amellyel ezt lehetővé tették.
  • A pannonhalmi járásban 17 település van és körülbelül 16.000 ember él, de ez az egyetlen praxis az, ahol a két körzetnyi ellátandó embert 2 főállású asszisztensnő látja el. Ugyanakkor szeretném hangsúlyozni, hogy ez még mindig csak a minimum…
  • A ravazdi és az écsi önkormányzatok támogatásának köszönhetően immáron 3 munkaállomással tudunk Önökért dolgozni.
  • Dietetikus tanácsadásra van lehetőség a ravazdi rendelő várótermében kedd délutáni napokon – előzetes időpontegyeztetést követően.
  • Mindkét település rendelőjének ajtaja a váró felől gombos kilincset kapott.
  • Elkezdődött egy heroikus, rendkívül időigényes adatbevitel az Önök adataival, amellyel szerettem volna 2023. december 31-ig végezni, de egészen egyszerűen nem sikerült. A rendkívül nagy számú – két körzetnyi – ember adatait nem lehetett még teljes mértékben felvenni.
  • DIGITÁLIS ÁTÁLLÁS, DIGITÁLIS RECEPTEK, LABORLELETEK, AMBULÁNS LAPOK és ZÁRÓJELENTÉSEK HASZNÁLATÁNAK MEGKEZDÉSE
  • EGÉSZSÉGABLAK APPLIKÁCIÓ használatát elkezdtük. Ez egy olyan alkalmazás, amelynek segítségével az Önök összes egészségügyi adatát, korábban készült leleteiket (2017. január 1-ét követően kötelezően feltöltendő) le tudnak hívni, meg tudnak nézni. EHHEZ A KÖVETKEZŐKRE VAN SZÜKSÉGÜK:
    1, okos telefon, amire az applikáció letölthető 

    2, email cím, amit a kormányablakban kell megadni az ügyfélkapu igénylésekor
    3, ügyfélkapu – ahova be is tudnak jelentkezni

Amennyiben Ön most mobiltelefonról olvassa ezt a cikket, KATTINTSON IDE az applikáció letöltéséhez.

         A képen szöveg, képernyőkép, embléma, Márka láthatóAutomatikusan generált leírás

 

  • Rengeteg új és nagyon értékes eszköz érkezett mindkét település rendelőjébe.
    Ezen eszközök beüzemelése folyamatos és jobbára a 2024-es évre fog csúszni. Ezekről a következő lapszámban fogok tudni majd remélhetőleg bővebben írni.
  • Részt vettem az écsi és a ravazdi önkormányzat testületi üléseinek egy tavaszi és egy őszi összejövetelén.
  • Mindkét település nyugdíjas klubjainak egy – egy összejövetelén megjelentem és szerintem érdemben tudtunk előre mutatóan haladni.
  • Települési közmeghallgatások fontos, de nem elégséges fórumai az egészségügyi alapellátási és járóbeteg ellátó utak jobbá tételéhez, ezért megszerveztem az első pannonhalmi járási alapellátó orvosok és polgármesterek találkozóját a Pannonhalmi Járóbeteg Központ ügyvezetőjével, vezető asszisztensnőjével és a Központban dolgozó fül-orr-gégész szakorvos részvételével Ravazdon 2023. november 7-én. Bővebben a következő lapszámban – ha jut rá felület…

9, Amit 2024-ben szeretnék elérni

Mindenki töltse le az EGÉSZSÉGABLAK APPLIKÁCIÓT a mobiltelefonjára.
Mindenki tudja is használni az EGÉSZSÉGABLAK APPLIKÁCIÓT.
Szeretnék még egy legalább félállású asszisztensnőt a praxisban alkalmazni.
Szeretnék magamon kívül egy orvoskollégát a praxisba, hogy a megelőző és a gyógyító orvosi tevékenységek még nagyobb mértékben érvényesülhessenek.
Szeretnék egy rendelőnek épült ingatlanban dolgozni nemcsak Ravazdon, hanem Écsett is.
Szeretnék egy aranyhalat, aki teljesíti legalább 33 kívánságomat, amivel a ravazdi és az écsi emberek egészségügyi ellátását a jelenlegihez képest sokkal komfortosabban, lényegesen gördülékenyebben és a lehető legtöbb egészségben eltöltött életévvel tudnám biztosítani.

  • A jövőben kérem számítsanak rá, hogy Tünde és Bogi telefonon fogja Önöket keresni, mivel MINDENKIT szeretnénk mielőbb személyesen a rendelőben fogadni és megmérni a testtömegét, a testmagasságát, a haskörfogatát, a vérnyomását és a szívfrekvenciáját, valamint egyeztetni a gyógyszereit. Kérek szépen mindenkit, aki az Écs-Ravazd háziorvosi körzetben regisztrált, hogy írja meg a hatékonyabb kommunikáció érdekében az [email protected] címre a saját elérhetőségeit: vezetékes telefonszámát, mobil telefonszámát és email címét. Mindenképpen kérem mindenkitől a legközelebbi hozzátartozójának a nevét és a hozzátartozójának a fenti elérhetőségeit is. Amennyiben arra a családtagjaitól meghatalmazást kért és kapott, akkor kérem, hogy a praxisban regisztrált szülőjének, nagyszülőjének, testvérének, gyerekének, távolabbi rokonának az adatait is írják meg. Nagyrészt Önöknek és az asszisztensnőknek köszönhetően az adatbázisunk napról-napra bővül, kiegészül és aktualizálódik. Az adatok megadása kizárólag az érintett személy hozzájárulásával történhet meg.

A JÖVŐBEN RECEPTEK MIATT MINDEN MUNKANAPON 08:00-14:00 KÖZÖTT, DE AZ ADOTT NAPON ÉRVÉNYES RENDELÉSI IDŐN KÍVÜL, FOGADUNK TELEFONHÍVÁSOKAT.

Kérjük Önöket, hogy a recept kérésre teljes nevet, TAJ számot és telefonszámot feltüntetni szíveskedjenek. A terápiás lapon, hogy frissíteni tudjuk a rendszeresen szedett gyógyszereiket, segítség ha a gyógyszernév mellé feltüntetik hány mg-os a készítmény és milyen adagolás szerint szedik.
1, Teljes név

2, TAJ szám

3, Telefonszám

4, Gyógyszer neve

5, Gyógyszer hatáserőssége (hány mg-os) 6, gyógyszer szedésének gyakorisága – például naponta 1x1, vagy 2x1

KÉREM, HOGY RECEPTJEIKET ELSŐSORBAN EMAILEN, VAGY A POSTALÁDÁBA DOBOTT PAPÍR/LEVÉL ÚTJÁN KÉRJÉK.

A SZERDA REGGEL 07:00-08:00 KÖZÖTTI IDŐBEN KIZÁRÓLAG VÉRVÉTELEK ZAJLANAK. EZALATT AZ IDŐ ALATT NEM TUDUNK SEM TELEFONHÍVÁSOKAT FOGADNI, SEM EGYÉB ÜGYEK MIATT A RENDELŐBEN BETEGEKET FOGADNI.
A fentiek betartásához kérem segítő együttműködésüket.


A közelgő karácsonyi ünnepekhez kívánok mindenkinek sok szeretetet és békét a családjában, valamint egy egészséges, boldog és felhőtlen új esztendőt.


RENDELÉSI IDŐ VÁLTOZÁS 2023. NOVEMBER 1-TŐL

hétfő: Écs 12:00-16:00
kedd: Ravazd 08:00-13:00
szerda: Écs 07:00-12:00
A szerda reggel 07:00-08:00 közötti időben kizárólag előre egyeztetett vérvételek zajlanak.
csütörtök: Écs 08:00-11:00
péntek: Ravazd 08:00-11:00

Tisztelettel,
Dr. Molnár Gyula
háziorvos